Conversation with a Cunning Linguist


Recently I had a lot of fun meeting an American who was here in Romania for the first time. Eventually our conversation led to a discussion about how I learned Romanian.

American: Wow, you really learned the language, eh?
Me: *blush* Yep.
American: Was it tough? I heard it’s like crazy different than English. Oh, I know! Say something for me in Romanian. I took a year of Spanish in high school. Let me see if I can recognize any words.
Me: *pause* Hmm, okay. Let me see… what do you want me to say?
American: Oh, anything. Tell me what you did this week for instance.

Me: Okei. Uău, chiar ce am făcut? Bine. Sîmbătă seară am ajuns acasă cu tramvaiul doarece Jeep-ul meu e la service. Un handicapat a lovit-o când era la un parking public în centru. Era cam un film horror, ştii? Şi mai mult, când am ajuns acasă, am descoperit că liftul nu mergeau. Când am urcat acasă mi-era foame şi am mâncat un hamburgher cu ketchup şi bacon de la Mec. Am vrut să beau un fresh de grepfrut dar în frigider era numai cola light. După aia, am scos din seif nişte cash şi card-ul şi m-am îmbrăcat cu blugi, un pulover şi adidaşi, adică în stilul gangster. E important că weekend-ul are un bun început, nu?

După aia am petrecut nişte ceasuri într-un bar de rockeri şi barmaniţa mi-a adus un cocteil de whisky amestecat cu suc de roşii cherry, făcut în mixer. Şi la bar am uitat un meci fain la televizor. Un jucător a intrat ofsaid şi celalta echipă a primit un corner, şi chiar a marcat un gol! “Taim aut!” am strigat pentru că era evident că arbitru nu ştie ce înseamnă fairplay. Şi văi cum a urlat fanuri şi suporteri acolo la bar! După aia noi am mers la un nightclub unde am văzut un show bun de striptiz. Foarte cool. Şi mai târziu am mers la un non-stop să cumpăr un corn de la 7 Days şi o pungă de Bake Rolls.

A două zi am mers la mall să fac nişte shopping. Am cumpărat o pungă de chips şi un chec pentru un picnic la un camping. Checul e pentru prietenă. Pentru mine, bineînţeles, am cumpărat biftec şi alte ingrediente să facem sendvişuri.

Când m-am întors acasă, am uitat nişte videoclipuri cu telefonul meu pentru că computer nu mai merge. Cred că hardul e de vină. Poate fi reparat numai cu scotch cred, dar nu sunt sigur. Ştiu că stickul mai merge şi era un lucru bun pentru că luni aveam un interviu pentru un job nou. Am avut să printez CV-ul meu, ştii? Şi am mers la magazinul ăla cu xeroxuri şi scanere cu laser. Interviu era cu o firmă de marketing şi boss-ul mi-a zis că sunt o grămadă de traininguri pentru angajaţii. Din păcate, el mi-a dat nişte feedbackuri şi am dat seamna că nu sunt potrivit pentru firmă această. Dar îmi place brandul lor, că este un aisberg frumos cu un urs polar.

Şi ce mai? Astazi am mers la parc unde am jucat handbal, voleibal şi basket. Atât! Done. What do you think?

American: Sounds like complete gibberish. I can see why it took you 10 years to learn it!

8 thoughts on “Conversation with a Cunning Linguist

  1. Here is a funny & sad joke that circulated in the late 40’s and 50’s in Romania and some people still use it today:
    “Orice pătlăgică verde devine roşie.”
    Who guesses what it means?! I have already given you a few hints :)

    p.s. another hint: the joke was also recored in Ion D. Sârbu’s book “Jurnalul unui jurnalist fără jurnal” (the title of this book is also a joke!)

    Like

Got something to say? Try to be nice!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.